sobota, 5 sierpnia 2017

4 kuchenne mity, w które prawdopodobnie wciąż wierzysz

Wokół projektowania kuchni narosło kilka mitów.

Ja się zupełnie temu nie dziwię, bo w sumie - skąd brać prawdziwe informacje? Od panów Mieciów, co w garażu mają stolarnię i robią dorywczo kilka kuchni w roku? Od architektów, którzy projektują tak, jak im kiedyś ktoś powiedział, zupełnie nie sprawdzając czy tak jest poprawnie? Albo może (o zgrozo) od znajomych?

Przez półtora roku projektowałam kuchnie i byłam na kilku szkoleniach u wiodących producentów sprzętu. Myślę, że możesz mi zaufać ;)



MIT #1
PIEKARNIK I LODÓWKA NIE MOGĄ STAĆ OBOK SIEBIE

Ten mit ma swoje korzenie w czasach, kiedy o zabudowie na wymiar nikt jeszcze nie słyszał. I faktycznie - wolnostojąca kuchenka i lodówka absolutnie nie powinny stać obok siebie. Wpływa to negatywnie na oba sprzęty a dodatkowo powoduje, że lodówka zżera więcej prądu. Sytuacja ma się jednak zupełnie inaczej w przypadku nowoczesnych sprzętów do zabudowy. Tutaj nie ma takiego problemu, ponieważ wystarczającą izolacją jest dla nich... płyta meblowa. Tak, już 18mm wystarcza, żeby te sprzęty były sobie zupełnie obojętne. 

źródło: Kaboompics

Ja bardzo polecam grupowanie wysokiej zabudowy w jednym miejscu. Dzięki temu nie musisz dzielić blatu na małe kawałeczki, co jest nie tylko estetyczne, ale i dużo wygodniejsze!

MIT #2
OKAP MUSI BYĆ PODŁĄCZONY DO KANAŁU WENTYLACYJNEGO

A guzik, nie musi :) Do większości (!) okapów producenci oferują filtry, które pozwalają na stworzenie tzw. obiegu zamkniętego. Wygląda to tak, że okap wciąga powietrze znad kuchenki, oczyszcza je, i wyrzuca z powrotem do kuchni. W zależności od modelu, powietrze może być wyrzucane do przodu lub przez kanał wentylacyjny, do góry.

UWAGA! Takie rozwiązanie, według Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.  może być zastosowane WYŁĄCZNIE w wydzielonej kuchni. 

źródło: Kaboompics

To świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy:
  • Mają kanał wentylacyjny do którego wolno podpiąć okap po drugiej stronie kuchni i musieliby ciągnąć rurę przez pół pomieszczenia
  • Nie chcą podwieszać sufitu, żeby puścić w nim rurę.

MIT #3 
ZMYWARKA TO SPRZĘT DO ZABUDOWY

W żadnym zestawie mebli nie znajdziesz szafki pod zabudowę zmywarki. Wiesz dlaczego? Bo to nie jest sprzęt do zabudowy. Producenci wprowadzają nas w błąd, używając takiej nazwy dla zmywarek, które mają możliwość przykręcenia do nich frontu meblowego. Mogą to być całe drzwi (w przypadku zmywarek z panelem zintegrowanym - czyli tym "w środku") lub tylko część, a wyświetlacz i przełączniki są widoczne w górnej części frontu. 



W praktyce zmywarka stoi pomiędzy dwiema szafkami lub ewentualnie pomiędzy szafką a płytą maskującą, jeśli kończy zabudowę. Co więcej - zmywarki stoją na własnych nogach, które mają możliwość regulacji, ale tylko w konkretnym przedziale - to ważne, jeśli decydujesz się na niski cokół w meblach lub szafki na nóżkach!

MIT #4
SZAFKI MAJĄ GŁĘBOKOŚĆ 60CM

Na koniec zostawiłam sobie najmniejszy, choć też dość często powtarzany mit - o głębokości dolnych szafek. 60cm głębokości, które przypisujemy szafkom ma zwykle blat. Szafki są od niego zawsze trochę płytsze, a wpływają na to w gruncie rzeczy dwie sprawy. Po pierwsze, kwestia estetyki - lekko dłuższy blat (tzw. nawis) zawsze wygląda dużo ładniej niż taki, który kończy się dokładnie na linii szafek (choć tu jeszcze dochodzi kwestia uchwytów... ale może nie wszystko na raz). Po drugie - za szafkami kuchennymi dzieje się prawdziwy armagedon - rury, kable, gniazdka... Na to wszystko też musi znaleźć się miejsce. Dlatego korpusy szafek są zwykle nieco spłycone z tyłu - żeby pomieścić te wszystkie odstające od ściany przyłącza.



Mam nadzieję że ten post rozwiał Twoje wątpliwości! Jeśli uważasz, że jest przydatny - puść go dalej w świat. Nie powtarzajmy tych samych, błędnych informacji! :)














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...